Psoriasis is een onvoorspelbare en irriterende huidaandoening die nog veel vragen oproept. De huid vernieuwt zichzelf om de 28 dagen: nieuwe huidcellen worden gevormd en oude sterven af. De opperhuid bestaat uit hele kleine huidcellen die langzaam afsterven en afschilferen. Dit is normaal gesproken een proces waar niemand iets van merkt. Bij psoriasis gebeurt dit 5 tot 10 maal zo snel waardoor er aan het huidoppervlak een teveel aan dode huidcellen voorkomt. Dit zorgt voor rode en gezwollen stukken huid vol witte schilfers. Psoriasis komt meestal voor op de knieën, ellebogen en hoofdhuid, maar kan ook het bovenlichaam, de handpalmen en de voetzolen aantasten. Bij bepaalde vormen van psoriasis komt het ook voor in huidplooien van bijvoorbeeld oksels, de liesstreek of onder de borsten. Vaak wordt de huidafwijking voor het eerst zichtbaar omstreeks de puberteit, maar eigenlijk kan psoriasis op elke leeftijd beginnen.

 

Wat zijn de symptomen van psoriasis?

De symptomen hangen af van het type, maar over het algemeen kun je spreken van:

  • stukken rode huid, vaak bedekt met losse, witte schilfers: deze wonden kunnen jeuken en pijnlijk zijn, en soms zelfs scheurtjes vertonen en bloeden.
  • problemen met vinger- en teennagels zoals o.a. verdikking, verkleuring en afbreken. De nagels kunnen ook loslaten van het nagelbed.
  • korsten op de hoofdhuid

Psoriasis kan ook geassocieerd worden met psoriatic arthritis, wat leidt tot pijnlijke en gezwollen gewrichten.

 

Wat veroorzaakt psoriasis?

De exacte oorzaak is een mysterie. Onderzoekers denken dat het probleem in het immuunsysteem zit. Wellicht is het een combinatie van genen en triggers. Wanneer je psoriasis hebt, raken de genen die je immunsysteem regelen in de war. In de plaats van je lichaam te beschermen tegen indringers zoals ze zouden moeten doen, veroorzaken ze ontstekingen en begint je celvernieuwing op hol te slaan. Wetenschappers hebben 25 genen ontdekt die anders zijn bij mensen met psoriasis. Ze denken dat er meer dan 1 gen nodig is om de huidaandoening te veroorzaken en zijn op zoek naar degene die verantwoordelijk zijn. Ongeveer 10 op 100 mensen hebben genen die hen meer ontvankelijk maken voor psoriasis, maar slechts 2 of 3 krijgen ook echt er mee te maken.

Als je de ‘juiste’ combinatie van genen hebt, zijn er bepaalde triggers die voor een psoriasis opstoot kunnen zorgen:

  • Huidproblemen: een snee, insectenbeet, infectie, ernstige zonnebrand of zelfs teveel krabben kan zorgen voor een uitbraak
  • Medicatie: sommige medicijnen voor hoge bloeddruk en hartziektes, en anti-malaria medicatie kunnen psoriasis erger maken
  • Stress: wetenschappers denken dat je immuunsysteem kan reageren op emotionele en mentale druk, net zoals het dat ook doet bij fysieke problemen zoals verwondingen en infecties
  • Gewicht: mensen met overgewicht krijgen vaak psoriasis in hun huidplooien
  • Roken: een sigaret opsteken kan je kans op een opstoot verdubbelen en is het moeilijker om van de symptomen af te komen.
  • Alcohol: veelgebruikers hebben een hoger risico, vooral jonge mannen. Alcohol kan er ook voor zorgen dat de behandeling minder doeltreffend is.
  • Hormonale veranderingen: de aandoening duikt vaak op of veroorzaakt opstoten tijdens de pubertijd. Ook de menopauze kan een trigger zijn. Bij zwangere vrouwen kunnen de symptomen beter worden of zelf verdwijnen tijdens de zwangerschap. Ze krijgen na de geboorte wel vaak een nieuwe opstoot.

Psoriasis heeft de neiging om erfelijk te zijn, maar kan generaties overslaan: een grootvader en zijn kleinzoon kunnen de aandoening krijgen terwijl de moeder van de kleinzoon er nooit mee te maken krijgt. Hoewel psoriasis stress met zich mee kan brengen en een schaamtegevoel kan opwekken, zijn de meeste uitbraken relatief onschadelijk. Met de aangepaste behandeling kunnen de symptomen vaak binnen een paar maanden bedwongen worden.

 

Hoe weet ik of ik psoriasis heb?

In de meeste gevallen kan de huisarts of dermatoloog vaststellen of er sprake is van psoriasis. Echter, omdat psoriasis kan lijken op eczeem en andere huidaandoeningen, is het soms moeilijk vast te stellen. Als de arts niet zeker is, kan hij of zij een biopsy laten uitvoeren. Er wordt dan een klein stukje huid verwijderd en verder onderzocht. Als je symptomen vertoont van psoriatic arthritis (gezwollen en pijnlijke gewrichten) kan de dokter een bloedonderzoek doen.

 

Is psoriasis besmettelijk?

Nee, psoriasis is niet besmettelijk. Als je psoriasis hebt kun je dit niet doorgeven aan anderen en andere niet aan jou. Veel mensen denken dat wel, zeker wanneer het om ernstige gevallen gaat en de huid helemaal vol zit met schilfers. Psoriasis wordt dus niet veroorzaakt door een bacterie, virus, schimmel of een parasiet. Je kunt dus gewoon naast een persoon zitten die psoriasis heeft. Ook is het helemaal niet erg om de hand te schudden met iemand die psoriasis aan de handen heeft.

 

Hoe psoriasis behandelen?

Psoriasis is niet te genezen maar er zijn wel veel behandelingen mogelijk. Sommige vertragen de aanmaak van nieuwe cellen, andere verzachten de jeuk en droge huid. De behandeling hangt af van de afmeting van de aangetaste huid, waar de uitslag zich bevindt, en andere zaken. Enkele behandelmethodes:

  • steroïde crèmes
  • hydraterende lotions voor droge huid
  • vitamine D crèmes
  • retinoïde crèmes

 

Psoriasis en HydraFacial

Met de HydraFacial™ kan er probleemloos gewerkt worden op een huid met psoriasis. Doordat de huid verstevigd, hersteld en gezonder gemaakt wordt, zal het probleem ook minder zichtbaar worden. Een gezonde huid, kan moeilijker ziek worden. De oorzaak kan echter niet aangepakt worden aangezien het enkel behandeld wordt bovenop de huid.

Psoriasis en Beauté Pacifique

Psoriasis op het lichaam
Gebruik X Tra Dry Skin Fix overdag en breng ’s avonds de Super 3 Booster aan.
Bij ernstige gevallen kan je de huid na het smeren van de crème ook inpakken met vershoudfolie.
Herhaal elke dag tot de huid glad is en daarna tweemaal per week op plekken waar de psoriasis vaak terug komt.

  • Breng de crème aan in de richting van de haargroei
  •  Smeer nooit op en neer aangezien dit jeuk, verstopte haarzakjes en een warme huid kan veroorzaken
  • Blijf smeren ook als de psoriasis verbeterd is om opstoten te voorkomen.

Psoriasis op het hoofd
Gebruik de shampoo voor fijn haar om je haar te wassen.
Breng de Clinical Super 3 UG crème aan voor het slapen gaan.
Smeer Defy Damage op droge plekken bij de haarlijn.

Het is belangrijk om de crème te smeren op de hoofdhuid zelf en niet alleen op het haar. Je haar wordt vaak vet van zo’n behandeling dus is het handiger om de crèmes ’s avonds te smeren en ’s ochtends je haar te wassen. Het is aangeraden om je kussen te bedekken met een handdoek om vlekken te voorkomen.

Extra advies
Neem dagelijks 4 Derma + LA40 Tabletten in per 60 kg lichaamsgewicht gedurende tenminste 2 maanden. Daarna 3 tabletten per dag.
Het hydraterende effect van de tabletten zal pas optimaal werken na minstens 2 maanden gebruik.

Neem gerust contact met Maria’s Beauty www.mariabeauty.nl of bel voor een afspraak 0614303094