Zomerschade
Het einde van de zomer is in zicht, de herfst staat voor de deur en je huid voelt droog, schilferig en schraal aan. Hier en daar heb je misschien zelfs wat donkere vlekjes op je gelaat of handen gekregen. Klikt je bekend in de oren? Dan hebben de natuurlijke elementen (hoge temperaturen, zon en zout zeewater) en niet zo natuurlijke elementen (airco, insectenspray en chloor van zwembaden) je huid goed te pakken gehad in de zomer.
Tijdens de zomer kan de huid heel wat schade oplopen. Niet alleen door vrije radicalen van de zon (die het risico op huidkanker vergroten), maar ook schade aan de natuurlijke balans van olie en vocht die essentieel is voor de huid om er goed uit te zien en gezond aan te voelen. Wanneer die balans uit evenwicht raakt, wordt de huid droog en schilferig. Ze raakt soms zelfs geïrritteerd en ontstoken, ziet er vaak ruw uit en voelt zo ook aan. Maar geen nood: de schade kan beperkt en zelfs teruggedraaid worden! Je huid is gewoonweg gedehydrateerd en geeft signalen dat ze vocht nodig heeft.
Exfolieer
Heb je je huid al vol gesmeerd met crèmes en olies, maar blijft ze zo ruw als schuurpapier? Dan moet je exfoliëren. Je krijgt het vocht pas diep genoeg in de huid, als je eerst de dode huidcellen in de bovenste lagen verwijdert. Op die manier kan het product dan je smeert om je huid weer te hydrateren, veel dieper doordringen. Hoewel dit een vrij simpele handeling lijkt, maken veel mensen hier toch nog fouten. Omdat hun huid er lederachtig en ruw uitziet en aanvoelt, denken ze dat ze een agressieve scrub nodig hebben, maar dat is niet zo. Ruwe huid is wel degelijk beschadigde huid, maar haalt meer baat uit een zachte behandeling om de oude cellen te verwijderen. Probeer eens een suikerscrub of eentje met jojoba parels zoals de Softly Exfoliating Scrub van Beauté Pacifique. Deze verwijderen op een zachte manier de ouder huidcellen zonder de nieuwe te beschadigen. Zeezout scrubs, of scrubs gemaakt met walnoot- of abrikozenpitten laat je maar even in de kast staan. Ze kunnen de reeds beschadigde huid nog meer schade berokkenen.
Vermijd Insectenspray
Een specifiek type zomerse huidirritatie kan voorkomen wanneer je vaak en veel insectenspray gebruikt, vooral degene met een hoge concentratie van het actieve bestanddeel DEET. Deze producten kunnen de huid ontzettend belasten, en wanneer ze aangebracht worden op gebieden die al aangetast zijn door blootstelling aan de elementen, kan er zelfs een bepaalde soort dermatitis opduiken die erg irriterend en zelfs pijnlijk is. Een hydraterende crème kan helpen om dit probleem aan te pakken, maar vaak is er een crème met 1% cortisone nodig om de ontsteking te genezen. Wie toch een insectenwerend middel wil gebruiken kan best eerst een krachtige en geurloze hydraterend lotionaanbrengen, om de huid een beschermlaagje te geven en een barrière te vormen tussen de huid en de insectenspray. Gebruik de spray ook niet langer dan nodig, spoel ze ook meteen af wanneer je naar binnen gaat en trek ook kleren aan die niet in contact zijn geweest met het middel. Bepaalde zonnecrèmes kunnen ook irriterende chemicaliën bevatten. Wordt je huid rood en ontstoken na het gebruik van een bepaalde crème, stop dan meteen met het gebruik ervan. Mensen vergeten vaak dat kledij een van de beste manieren is om je te beschermen tegen de zon, vooral wanneer je huid al rood of geïrriteerd is. Een los tshirt met lange mouwen en een losse broek zorgen ervoor dat je tiptop beschermd bent. Wil je een 2-in-1 methode voor ’s avonds? Ga dan voor de Stay Cool aftersun van Beauté Pacifique. Deze verzacht en koelt de geïrriteerde en verbrande huid actief en werkt tegelijk als niet-giftig insecten afstotend middel.
Acne-opstoten
Tegen het eind van de zomer zien veel schoonheidsspecialisten en dermatologen een toename in donkerder geworden vlekjes en melasma (zwangerschapsmasker), maar ook komen er meer mensen over de vloer met ernstige acne-problemen. Over het algemeen is de zon goed voor puistjes, maar teveel van de warme stralen kan zorgen voor zware acne-opstoten. In eerste instantie drogen je puistjes (en je huid) uit, maar hierdoor gaan de talgklieren meer olie produceren. Daar komt bij dat er bij blootstelling aan de zon meer dode huidcellen verwijderd moeten worden. De combinatie van extra talg en dode huidcellen leidt tot verstopte poriën en dus ook tot meer acne. Wanneer acne veroorzaakt wordt door teveel blootstelling aan de zon, klaart je huid meestal op door gewoon uit de zon te blijven. Wat je absoluut niet moet doen, is aan de slag gaan met intensieve acne-behandelingen, vooral niet wanneer je huid ontstoken of droog is.